Art of spectra-fragment-kulturens-hus-1280X720-610x343

Art of Spectra – FRAGMENT

Ett fragment av ett minne, ett minne som du inte har tillgång till. En bild, en känsla av en händelse eller dröm…Fragment av ett liv, ett möte.

I FRAGMENT möts publiken av ett drömlikt och stundtals brutalt minnescollage. Inbäddade i skenet av projektioner rör sig dansarna i samklang såväl som i konflikt, som jämlikar men i ett konstant maktspel. Musik, bild och röst förstärker koreografen Peter Svenzons intensiva rörelsespråk som kan beskrivas som både våldsamt och rått. I takt med en tickande pendel konfronteras vi med fragment av minnen, såväl andras som våra egna.

23 februari – Haparanda – Folkets hus, kl. 19.00
Publikintroduktion kl. 18.30
Biljetter: 80 kr ord. 50 kr student
www.ticster.com

 24 februari – Luleå – Kulturens hus, kl. 19.00
Publikintroduktion kl. 18.30
Biljetter: 180 kr ord. 90 kr student
www.ticnet.se

26 februari – Kiruna – Nåjdens Sal, kl. 19.00
Publikintroduktion kl. 18.30
Biljetter: 100 kr ord. 50 kr ungdom/pensionär
Bokning via telefon: 0980 – 157 00 eller www.fhkiruna.se

Rekommenderas från 15 år.

Fragment är den sista delen i sviten ”I Remember.” Texterna i utförandet är baserade på verkliga berättelser och minnen från dansarna och deltagare i processen för arbetet, utom en text av Robert Ashley. Robert Ashleys text Purposeful Lady Slow Afternoon är från operan ”That morning thing”, skriven 1968.

”Skillnaden mellan kram och knuff är hårfin; aggressionen kan också vara uttryck för kontaktbehov. ”Fragment” handlar om pubertet och förlorad oskuld, om avgörande möten och obehagliga upplevelser. Här finns också ett slags maktlöshet inför själva minnesprocessen, som betvingas genom att en dansare kommenterar skeendet, frambesvärjer det.” /Anna Ångström, Svenska Dagbladet

OM ART OF SPECTRA, I REMEMBER  och FRAGMENT
Art of Spectra är ett Göteborgsbaserat kompani som bildades 1997 med dansen som bas men med idén om att arbeta gränsöverskridande inom olika konstformer: bildkonst, livemusik, teater och cirkus.

Början till sviten ”I Remember” var en specifik föreställning INGRESS – I remember (2013) på Fotografiska i Stockholm med 8 projektorer i rummet. Publiken satt mitt i föreställningens bilder och projektioner. Utifrån det arbetet skapades en scen- och turnéversion I REMEMBER som hade premiär 7 oktober på Vara konserthus samma år.

Den tredje och sista delen i trilogin – FRAGMENT – koreograferade Peter Svenzon i huvudsak utifrån bilder och projektioner. Rörliga bilder och ljud styr föreställningen minst lika mycket som koreografin. FRAGMENT hade urpremiär på Dansmuseet i Stockholm i september 2014 och turnerar under våren 2016 genom Dansnät Sverige.

Koreografi och musik: Peter Svenzon
Ljusdesign: Robert Jadenfelt
Kostym: Donky produktion
Grafiskt arbete, bildkonst och video: Josef Atlestam, Joakim Envik Karlsson från Foxhound.
Dancers: Zacharias Blad, Ulriqa Fernqvist, Joakim Envik Karlsson.
Längd: ca 40 minuter utan paus

Turné våren 2016 genom Dansnät Sverige – www.dansnatsverige.se
Arrangör i Norrbotten: Dans i Nord