Northern_sessions_Haparanda

Livesändning 4 northern_sessions

Haparanda Stadshotell förvandlades till livesänd dansscen

De internationella dansartisterna Anthony Lomuljo och Jerome Marchand kom till Haparanda Stadshotell och den anrika hotellmiljön förvandlades till deras scen.

Söndagen den 7:e februari 2021 klockan 21:00 livestreamade de sin fjärde liveperformance via Instagramkontot northern_sessions .

För er som missade livesändningen, finns på Instagram en inspelningen av föreställningen.

Där får publiken uppleva Haparanda Stadshotell på ett helt nytt sätt – genom dansarnas ögon och kroppsspråk.

När Anthony och Jerome släpptes in i huset, och utforskade vad de kunde göra, höll de sig absolut inte till den traditionella scenen. De lät sig inspireras av oväntade platser. Sedan skapade Jerome musik och ljudkollage utifrån det som de gått igång på.


Foton: Haparanda Stadshotell och Kentaro Mitsumoto.

”Haparanda Stadshotell är en anrik och mycket speciell plats som fyllde 120 år i december 2020. Nu bjuder vi in publiken hit på ett smittskyddssäkert sätt genom att vi öppnar upp dörrarna virtuellt”, sa dansaren Anthony Lomuljo.

”Teknikern ska lära sig att filma koreografin och följa dansaren genom huset, så det är en helt egen koreografi som pågår bakom kameran. Vid denna produktion är Johan Molander teknikansvarig”, sa Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare vid Dans i Nord.

Hon sa också att dessa dansfilmer är som en ny konstform i sig, och på grund av pandemins begränsningar fyller den en viktig funktion för att fortsätta upprätthålla publikkontakten, men samtidigt upptäcka nya kreativa arbetssätt att utveckla konstformen på.

För att ytterligare tillgängliggöra danskonsten för publiken skapade Dans i Nord ”DIN Digitala Dansplattform”, som hade premiär den 6 september 2020.

Anthony Lomuljo och Jerome Marchand lärde känna varandra på Kungliga baletten, där de båda haft sin bas som dansare.

I duons livestreamade serie, Northern sessions, har de tidigare bjudit på livesända föreställningar från Moskosel Creative Lab, Studio Acusticum i Piteå och Kulturens hus i Luleå, vilka har producerats av Dans i Nord.

”När pandemin tvingade oss att ställa in planerade föreställningar med publik, hittade vi ett nytt sätt att nå ut med vår konst på ett säkert sätt”, sa Anthony Lomuljo.

Nu hade turen kommit till Haparanda Stadshotell, som utforskades och tolkades av dem.

Även inspelningar av de tidigare livesändningarna finns att se på DIN Digitala Dansplattforms Instagramkontot northern_sessions (Klicka på IGTV).

Varmt välkomna!