stinnerbom

Workshop med Ola Stinnerbom – Hur man sätter jojken i kroppen

Ola Stinnerbom är en samisk danskonstnär och traditionsbärare, en allkonstnär som bl.a. kan titulera sig som jojkare, musiker och förnyare.

Varmt välkomna att delta i denna workshop i samisk dans och hur man sätter jojken i kroppen!

Själva uttrycket och formen för den moderna samiska dansen utförs lågt ner mot golvet och ofta dansandes på knä. Det är ett slags glidande och svävande utryck och samtidigt en slags kroppslig inre konflikt som gestaltas och förstärks med kontrapunkter.

I relation med motstånd och slow-motion tekniker gör att det sceniska språket blir än mer poetisk och drömskt.

Ola använder även en mer extrem teknik av drop and rebounds-teknik där den egna kroppen ska inta den form av en studsande och fallande rörelse i gestaltningsarbetet av den samiska extasdansen.

Detta rörelsemönster går som en röd tråd i hans rörelseschematiska verk och koreografier, och tillsammans med de låga knäpartierna, mycket kännetecknande av hans verk.

Alla som har sett honom på scen vet hur hans låga partier, med glidande rörelser i mycket lågt tempo fascinerar och hur detta ger ett svävande uttryck, likt snöröken ovanför marken en kall vinterdag.

Workshopen ingår i DANSFESTEN, som i år har temat ”Kulturarv – i samtid och framtid”. Nytt för i år är ett förmånligt Festivalpass

Foto: Jostein Chr Andersen

Piteå, Studio Acusticum, 15:e september kl. 11:00
Längd cirka 90 minuter
Kostnadsfritt
Begränsat antal platser

Kontakta Dans i Nord vid bokning av plats och eventuella frågor:
Tel: 0911-697744
Mejl: Marie.LarssonSturdy@dansinord.se

Varmt välkomna!