FolkOchKulturMedverkande5

6/12 2019

Dans i Nord på Folk och Kultur

Folk och Kultur i Eskilstuna var stolta över att presentera Dans i Nord som deras första arrangörspartner:

”Dans i Nord har lyckats med det som delar av kulturlivet brottas med – att nå ut med högkvalitativ kultur till många människor på många ställen. På vissa platser har de ökat sin biljettförsäljning med 1100 %.

Dans i Nord är Sveriges nordligaste institution för professionell danskonst och genom sin verksamhet i Norrbottens samtliga kommuner omsätter verksamheten de kulturpolitiska målen i praktiken, d.v.s. skapa tillgänglighet.”

Tillsammans med Folk och Kultur lyfte Dans i Nord fram ämnen som är aktuella och relevanta för många:

”Hur når vi ut med högkvalitativ kultur till många?”, ”Hur vårdpolitik och de kulturpolitiska målen berör varandra” och ”Hur kultur är en kraft för demokratin och samhällsutvecklingen”.

Marie Larsson Sturdy, Verksamhetschef och Konstnärlig ledare för Dans i Nord sedan 2012, anser att kultur är en demokratifråga och en betydelsefull kraft i samhällsutvecklingen:

”Att lyfta fram vår verksamhet på Stiga Arenas stora scen och få äran att vara Folk och Kulturs första arrangörspartner är som ett kvitto på att det vi gör är viktigt och betydelsefullt!”

5:e februari:

Dans i Nord var inbjuden att medverka med ett dansinslag på den Kungliga invigningen av årets Folk och Kultur.

Anthony Lomuljo framförde ett solo ur ”My longest companion” som publiken i Norrbottens samtliga kommuner tagit del av under hösten 2019.

Solot inramades bl.a av H.K.H. Kronprinsessan Victorias inledande tal och Kultur- och demokratiminister Amanda Linds avslutande invigningstal.

”Det var ett mycket ärofyllt uppdrag att få inbjudan att medverka på denna mäktiga invigning mitt i hjärtat av Folk och Kultur! Dans i Nord och Norrbotten fick ett mycket fint mottagande av publik och deltagare och vi är oerhört stolta över att få visa upp vår verksamhet från Norrbotten på denna betydelsefulla kulturarena.”
Marie Larsson Sturdy

6:e februari:

Dag två medverkade Dans i Nord med seminariet: ”Vem är till för vem? – Utmanande danskonst i glesbygd” på Stora scenen på Stiga Arena.

”Från början var min tanke att vi skulle ha ett seminarium i mindre skala i en miljö för drygt 30 personer och en handmick, men Folk och Kultur ville lyfta fram det vi gör till en större publik. Så från ett litet ‘konferensrums-hörn’ i utkanten av området, till centrumet för Folk och Kultur d.v.s. Stiga Arenas stora scen för en betydligt större publik.”
Marie Larsson Sturdy