Kulturstudion2020-768x1024

8/12 2019

Dans i Nords chef gästade åter Kulturstudion

Dans i Nords verksamhetschef och konstnärliga ledare, Marie Larsson Sturdy, medverkade åter i Kulturstudions danskväll. Programmet, med tema showdans, sändes i SVT2 med start klockan 19:00 den 29:e februari.

Marie Larsson Sturdy har en lång och gedigen bakgrund inom dansbranschen som bl.a dansare, repetitör och chef både nationellt och internationellt.

Sedan hösten 2012 arbetar hon som verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord som med ett starkt publikfokus, presenterar dansföreställningar på scener runt om i Norrbottens samtliga kommuner.

I detta avsnitt av Kulturstudions danskväll samtalade hon med programledaren Ella Petersson kring kvällens tre dansdokumentärer:

American Tap – steppdans i USA
Amerikansk dansdokumentär från 2019. Klackar, swing och halsbrytande akrobatik – det handlar om steppdansens uppkomst och historia i USA. Från de afrikanska amerikanernas uppfinningsrikedom till Astaire, Kelly, Gregory Hines och många fler. Med många klassiska exempel är det här programmet också en spegel av de svartas kamp. Och en blick framåt – hur förvaltas steppdans i vår tid?

Hans Marklund – showdansens mästare
Hans Marklund – Sveriges mest tongivande regissör och koreograf. När artister som Lena Philipsson, Björn Skifs, Magnus Uggla och Peter Jöback sätter upp en ny show så är det ofta Hans Marklund de vänder sig till. Med både små medel och ibland enorma scenografier lyckas han skapa medryckande, visuella överraskningar. Bland repetitioner och premiärer berättar Hans Marklund om sina inspirationskällor.

Sammy Davis – artisten som hade allt
Amerikansk dokumentär från 2016. Dansare, sångare, komiker och skådespelare – Sammy Davis, Jr. var verkligen unik i sin mångsidighet. Det här är den första stora dokumentären som täcker in hela hans karriär i bild. En resa från den amerikanska depressionen till Vita huset. På vägen mötte Sammy Davis ofta motstånd, som judisk och färgad i 1900-talets USA. I programmet medverkar bland många andra Jerry Lewis, Whoopi Goldberg och Billy Crystal.