KulturstudionMindre

4/6 2018

Dans i Nords chef gästar Kulturstudion

Dans i Nords verksamhetschef och konstnärliga ledare Marie Larsson Sturdy är inbjuden gäst i Kulturstudion. Programmet sänds i SVT2 klockan 19:00 den 9:e juni 2018.

Marie Larsson Sturdy har en lång och gedigen bakgrund inom dansbranschen som bl.a dansare, repetitör och chef både nationellt och internationellt.

Sedan hösten 2012 arbetar hon som verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord som med ett starkt publikfokus, presenterar dansföreställningar på scener runt om i Norrbottens samtliga kommuner.

I programmet samtalar hon med programledaren Ella Petersson om kvällens tre aktuella koreografer och deras dansverk:

Disco-fotboll
Svensk dansfilm. Detta är fotboll som du aldrig sett den förut. I en hyllad version av sporten ackompanjerad av sköna rytmer och fantasifullt spel har svenske Petter Jacobsson och amerikanske Tom Caleys skapelse snabbt vunnit gehör över världen. I ”Discofoot” kan varje passning ge poäng beroende på hur spelarna rör sig. Ett mål = ett poäng. Men en snygg stegsekvens kan dessutom ge upp till fem extra poäng. Det är lekfullt, kul och spränger alla gängse gränser för hur sport förenar och väcker känslostormar både på plan och hos supportrarna. En prisad inspelning som väckte stor uppmärksamhet vid året filmfestival i Berlin. Producerat år 2018.

Dans utanför ramen – Tavlor på en utställning
Dansföreställning. En balett skapad av stjärnkoreografen Sidi Larbi Cherkaoui. Till Modest Musorgskijs kända ”Tavlor på en utställning” utspelas ett poetiskt och psykologiskt drama i guld och skuggor. Det handlar om livet på gott och ont, om vänner som man får – och kanske förlorar. En föreställning från operan i Antwerpen med Ballet Vlandern. Producerat år 2017.

The feeling of going
Dansföreställning. Moto Boy är sångsolist i ett spektakulärt dansdrama från Skånes dansteater. En ensam man tycks fången i en stuga i skogen. Men då kommer en samling mytologiska sagoväsen till hans undsättning. Musiken är av Jónsi från isländska Sigur Rós, anpassad för scenen av Jonas Nydesjö. Malmö opera går fullt ut med kör och orkester. För koreografin står Ben Wright och för regin Jeff Tudor. Producerat år 2017.

Mycket nöje!