Final_The_Last_Boy_L_Liggande

29/4 2024

Dansens dag med digital premiär av Last Boy Left

Det är väldigt glädjande att vi nu lyckats lösa alla rättighetsfrågor och kan göra denna dansfilm tillgänglig digitalt på Acusticum Play genom samarbete med Studio Acusticum, säger Dans i Nords konstnärliga ledare Olof Westring.

Genom ett regionalt utvecklingsprojekt med stöd av Kulturrådet har vi i samarbete med Studio Acusticum utforskat förutsättningarna för en digital dansplattfrom vilket lett fram till premiärvisningen på Dansens dag.

Det är inspirerande att vi kan följa upp vår VR satsning med en pilotfilm för en digital dansplattform och därigenom fortsätta att ligga i framkant gällande tillgänglighet inom fältet.

Utvecklingen går i en rasande fart och nu blickar vi framåt mot utforskandet av scenografi och scenbild i VR. Det finns fina förutsättningar för Dans i Nord att arbeta vidare med detta i Piteå på Acusticumområdet och fortsätta vara en kreativ aktör i framkant av implementering av ny teknik för scenkonsten.

Dansfilmen Last Boy Left hade “vanlig” premiär på Studio Acusticum under Dansfesten hösten 2022. Filmen är regisserad av Shawn Fitzgerald Ahern med koreografi och medverkan som dansare av Pascal Marty och Emilie Leriche.

Idén till filmen föddes när Pascal Marty arbetade i ett residens som Dans i Nord förlagt till Northern Sustainable Futures i Moskosel.

Utan att avslöja för mycket har filmen stark koppling till Moskosel och det Norrbottniska landskapet, medverkar i filmen gör även Linda Remahl och Goncalo Rodriguez Marques som står bakom skapandet av Northern Sustainable Futures liksom Hannes Edström i rollen som ”The Last Boy Left”

En fantastisk film som vi nu får chansen att, via våra digitala kanaler, visa för en större publik, avslutar Roger Norén på Studio Acusticum

Last Boy Left
Kortfilmen Last Boy Left reflekterar över sorgen av en älskad person och processen att fortsätta framåt.

Filmen följer en man på en ”roadtrip” som strävar efter att knyta ihop de lösa trådar som hans döda broder lämnat efter sig.

Filmad vid polcirkeln i Norrbotten, i ett landskap som ger ett eko av den tomhet som man lämnas med när någon kär närstående person går bort för tidigt.

Filmkaraktärernas inre landskap skapar metaforer som uttrycks genom rörelse; abstrakt förkroppsligas minnen, uttrycker känslor och undersöker hur man kan processa de komplexa känslor som uppstår när man förlorar en älskad person.

CREDITS:
Regi: Shawn Fitzgerald Ahern
Koreografi: Pascal Marty & Emilie Leriche
Medverkande: Pascal Marty & Emilie Leriche, Linda Remahl, Goncalo Rodriguez Marques & Hannes Edström
Fotograf: Danijel Bogdanic
Musik: Niki & The Dove
Kolorist: Adam Benjamin Mikkelsen
Ljuddesigner: Daniel Caldeborn
Editorer: Emilie Leriche & Shawn Fitzgerald Ahern
Grafisk formgivare: Wolff Bergen
Film baserad på originalkoncept av: Pascal Marty
Producerad av Dans i Nord
Kostymdesign: Jerome Delbey
Sömmerskor: Skradderi Till Hammar, Eva Marty
Dräktbroderi: Benjamin Behrends
Foto: Danijel Bogdanic