Avig_Sidtopp

22/2 2024

Nytt kultursamarbete för ungdomar i Piteå

Dans i Nord har tillsammans med Studio Acusticum presenterat Barnlördag med dansföreställning under ett antal år.

Dessa Barnlördagar har blivit en etablerad och uppskattad del av Piteås kulturutbud. Nu efterfrågar den del av publiken som växt ifrån Barnlördagarna, någonting nytt för den något äldre målgruppen.

Vi möter nu upp denna efterfrågan genom Onsdagshäng, som inleder med premiären av dansföreställningen AviG

Föreställningen skapas av TUBO & Co som består av Tobias Ulfvebrand och Hugo Therkelson, båda utbildade på Svenska Balettskolan i Stockholm och de har förutom flera yrkesverksamma år som dansare, arbetat inom musikfältet som kompositörer.

Den kritikerrosade dockföreställningen Vill ha Hund på Dockteatern Tittut (regi: Sophia Segrell) blev startskottet för Tobias och Hugos samarbete där de fick chansen att kombinera deras förkärlek för dans, dockor och musik.

Samarbetet fortsatte sedan på Dockteatern Tittut med föreställningen SNÖ i en samproduktion med Dans i Nord – och nu AviG i egen regi som spinner vidare på deras tidigare verk.

AviG är ett dansant verk för barn i mellanstadieåldern och deras vuxna. Ett verk om att fatta mönstret, om att hitta den räta sidan och om komma till rätta med sig själv, om att passa in i kroppen, gruppen, rytmen, rummet och världen.

Utöver nyskapad koreografi bjuds publiken på specialskriven musik, arkitektritad scenografi, finurlig ljuddesign och fantasieggande kostym.

Denna gång utökas ensemblen till en kvartett genom dansarna Oscar Salomonsson och Jeanette Wren från Kungliga Baletten i Stockholm.

Föreställningen produceras av Smart Frilanskooperativ i samarbete med Unga Dramaten och Dansens Hus.