IdenstamStinnerbom_Sidtopp

Idenstam och Stinnerbom – Saami Requiem / Ett samiskt requiem

Unik världspremiär av det nyproducerade musik- och dansverket, Saami Requiem, skapat av orgelvirtuosen Gunnar Idenstam och tusenkonstnären Ola Stinnerbom. Med en ensemble av både dansare och musiker.

Saami Requiem är hednisk själamässa och ett samiskt våroffer, som bjuder in publiken till en musikalisk och visuell upplevelse där gränser mellan dåtid och nutid suddats ut.

Här får vi följa med den samiske själasörjaren Nåjden, på hans resa till den andra världen.

En värld under jord rik på kunskap och magi, som tillhör skyddsandarna Sájva.

Hit kommer bara den som mött Döden och härifrån kommer bara den som bemästrat den och därmed konsten att återuppstå igen.

Saami Requiem är ett unikt musikaliskt möte mellan klassisk och progressiv orgelmusik, samisk jojk, elgitarr, slagverk och modern samisk dans.

Gunnar Idenstams orgelmusik tillsammans med Ola Stinnerboms jojk, Erik Weissglas elgitarr och Rafael Sida Huizars slagverk. Dansare är Henrietta Wallgren.

Musik: Gunnar Idenstam och Ola Stinnerbom
Koreografi och regi: Ola Stinnerbom
Dansare: Henrietta Wallberg och Ola Stinnerbom
Musiker: Gunnar Idenstam , Ola Stinnerbom, Erik Weissglas, Rafael Sida Huizar
Visuell artist: Ignacio Acosta
Mask: Cais-Marie Björnlod
Konstnärlig producent: Liz-Marie Nilsen
Foto: Håkan Larsson

På YouTube finns nu ett smakprov på föreställningen.

Fri entré

OBS! Endast förbokning gäller
likaså smidig avbokning vid eventuella symptom.

Plats: Piteå, Studio Acusticum, Stora salen, 19:e september 2020 kl. 19:00
Ingår i: Dansfesten
Skaffa dina biljetter:Ticketmaster.se.
Arrangör: Dans i Nord
Saami Requiem produceras med stöd av Studio Acusticum, Dans i Nord, Region Norrbotten, Statens Musikverk , Statens Kulturråd och Studiefrämjandet i Luleå

Med reservation för eventuella ändringar!

För mer information angående lokalens tillgänglighet.

Evenemanget kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi för en dialog med region Norrbottens smittskyddsläkarteam för ett så smittskyddssäkert evenemang som möjligt för både publik och personal.

Självklart gäller de tre viktiga riktlinjerna och det personliga ansvaret: ’att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symptom’.

Varmt välkomna!

Gunnar Idenstam är en internationellt prisad konsertorganist och tonsättare, född i Jukkasjärvi. Han är en erkänt teknisk virtuos och har vunnit prestigefyllda ”Grand Prix de Chartres” för sin skicklighet i att improvisera. Den gediget klassiskt skolade Gunnar Idenstam är också utbildad folkmusiker och äger en stark kärlek till symfonisk 70-tals rock, något som återspeglas i hans egen musik. Han är musikaliskt gränsöverskridande och det finns de som menar att han skapat en egen genre där den klassiska orgelmusiken smälter ihop med apokalyptisk och hård progressiv rock, folkmusik och pop.

I samband med invigningen av Orgel Acusticum framförde Gunnar Idenstam, tillsammans med Benny Andersson, Orsa Spelmän och Piteå Musikhögskolas Kammarkör Benny Anderssons specialskrivna verk En skrift i snön. Gunar Idenstam är också aktuell med den kritikerrosade skivan Metal Angel.

Ola Stinnerbom är en orädd pionjär och tusenkonstnär som inte låter sig begränsas! Han har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att söka efter den försvunna samiska dansen – ett kulturarv av långsamma, kontrollerade och flytande rörelser, som han återtagit och utvecklat till ett modernt och professionellt sceniskt uttryck.

Idén till Ett Samiskt Rekviem fick han genom sitt forskningsarbete kring den samiska dansen. Ola Stinnerbom har också myntat begreppet ”den samiska treenigheten” om trumman, jojken och dansen eftersom de hänger så starkt ihop. Musikaliskt är det folkmusiken och modern dansmusik med rötter i hip-hop och house som är Ola Stinnerboms grund. I Saami Requiem har Ola lämnat hip-hop-jojken till förmån för opera-jojken.

Erik Weissglas är frilansande musiker och lektor vid Musikhögskolan i Piteå.
Han är en av Sveriges namnkunnigaste gitarrister, och har genom åren hunnit spela med en rad kända artister, inom olika genrer. Bland annat Lill Lindfors, Ann Sofie Von Otter, Jojje Wadenius, Scott Kinsey, Eric Gadd, Spooner Oldham, Svante Henryson, Kee Marcello, Georg Riedel, Sven-Bertil Taube och Göteborgs Symfoniker.

Han har som kapellmästare dirigerat orkestern i Göteborg Stadsteaters uppsättning av Trollflöjten. Eriks Weissglas ingick en gång i tiden, i det Umeålegendariska punkbandet ”Falsk Andedräkt”.

Rafael Sida Huizar är en mexikansfödd slagverkare, bosatt i Sverige. Han är en passionerad musiker och bidrar med både engagemang, själ och tungt groove oavsett genre. Hans repertoar är bred och omfattar så väl latinamerikanska som afrikanska rytmer, liksom jazz och rock.

Han har tidigare spelat med Ale Möller band och sitt latinamerikanska ursprung så anses han vara en auktoritet på afrikanska trummor. Rafael Sida Huizar är helt enkelt slagverkare i världsklass! I Saami Requiem får vi njuta Rafaels slagverk i inspelad form då han på grund av rådande pandemi inte kan närvara själv i Piteå.

Henrietta Wallberg är dansaren som inte räds utmaningar. Hon också skådespelerska och performanceartist, och har arbetat med såväl opera som teater.
Sedan 2016 arbetar hon med Compagnie Gisèle Vienne i Paris där hon och har turnerat med föreställningarna Crowd och The Ventriloquists Convention, som båda nått stora framgångar även utanför Europa.

I Saami Requiem gestaltar Henrietta Wallgren Döden genom att sätta jojken i kroppen. En teknik framtagen av koreografen Ola Stinnerbom för den moderna professionella samiska av dansen. Henrietta är utbildad vid Svenska Balettskolan i Göteborg och Kungliga Svenska Balettskolan under åren 2000- 2009.

Ignacio Acosta är en Londonbaserad chilensk film- och fotokonstnär som arbetar med filminstallationer och bild. I Litte ja Goabddá [Drones and Drums], en utställning gjord för Hasselbladcenter, undersökte han hur samiska aktivister använder drönarteknik som ett redskap för dekolonisering och motstånd mot gruvexploatering.

Den 18 september har han vernissage för utställningen Archeology of Sacrifice på Zeppelin Museum Friedrichshafen, Tyskland. Och hans fotobok Copper Geographies är en utvald till årets pågående Fotoboksfestival i Oslo. För Saami Requiem har Ignacio Acosta skapat historiebärande visuell konst från bland annat Nasafjäll, Stora Sjöfallet och Världsarvet Laponia.